Ny iværksætter indenfor varmepumper og køleanlæg starter op i Ecopark. FENAGY fokuserer på overskudsvarme ved design af køleanlæg og varmepumper og sparer CO2.

Sidsel Westh-Hansen – d. 6/11/2020

Endnu en Cleantech-virksomhed med den grønne udvikling på dagsordenen, er i foråret flyttet ind i Ecopark. De var på det tidspunkt så nye, at navnet endnu ikke var på plads, men sprang i august ud som varmepumpe- og kølevirksomheden Fenagy. Fenagy’s 4 stiftere er nu endelig samlet på kontoret i Ecopark, sammen med deres voksende hold af dedikerede medarbejdere. Alle har erfaring fra kølebranchen.

Kim Gaardø Christensen er adm. direktør i Fenagy og medstifter af vækstsuccesen Advansor tilbage i 2006. Advansor blev også  ”udruget” i Ecopark og flyttede ud tidligere på året – tæt på 200 mand større end de flyttede ind. 

Fenagys stiftere

Ud over Kim tæller Fenagy’s i alt 4 stiftere Klaus Nørgaard, (økonomichef), Jacob Nielsen (mekanisk konstruktion) og Mads Holst (elektrisk ingeniør). Netop stifternes forskellige specialer og samlede erfaring gør, at de allerede er et stærkt hold med succes i sigte. Faktisk er Fenagys 1. demomodel på et varmepumpeanlæg snart færdigt og skal opstilles på Teknologisk Institut.

Grønne varmepumper og køleanlæg i ét

Fenagy skriver sig ind i en efterhånden lang tradition i Ecopark, for at tilbyde rammer for grønne virksomheder, der arbejder aktivt for en bæredygtig udvikling og for at nå klimamålene. Det skinner tydeligt igennem i snakken med Kim, at den grønne agenda ikke blot er et belejligt grønt stempel, der kan sættes på Fenagy grundet deres miljøvenlige anlæg, men faktisk er en grundtanke, der fra start har været en del af idégrundlaget for Fenagys forretning. Anlæggene skal gøre en forskel ved at være et stærkt, CO2-baseret alternativ til klassiske varme-køleanlæg baseret på kemiske kølemidler.

Det helt særlige og nytænkende ved Fenagys anlæg er, at udnyttelse af overskudsvarmen fra køleproduktionen er tænkt ind, således at varmepumpen både køler, men også bruges til opvarmning. Dermed forbruges minimale mængder energi på både at køle og opvarme faciliteter.

Fællesskab med andre virksomheder

Da valget faldt på Ecopark som fremtidig ramme for Fenagy, var der flere ting, der spillede ind. ”Ecopark ligger godt, tæt på uddannelsesinstitutioner og vores samarbejdspartnere – og så tiltaler det os meget, at Ecopark er en grøn sammenslutning. Vi har et værdifællesskab i den grønne dagsorden og derfor var det naturligt for os at vælge Ecopark”, siger Kim. ”Vi er en lille, opstartende virksomhed med begrænsede ressourcer. Derfor er det desuden en stor fordel, at være en del af et fællesskab, hvor der er nem adgang til de ressourcer man mangler. Vi bruger de andre virksomheder i Ecopark til opgaver, idéudvikling og sparring – og til at krydre hverdagen, f.eks. ved at konkurrere lidt med hinanden for sjov” fortsætter Kim med et smil.

Fremtiden ser lys ud for Fenagy, der i øjeblikket fokuserer på at opbygge samarbejder med fjernvarmeværker. Målet er, at gøre fjernvarmen CO2-neutral inden 2030. Der tænkes ikke småt i Fenagy – og vores gæt er, at det ikke er sidste gang vi hører til ambitiøse planer og succeshistorier fra den kant.

Læs mere om Fenagy her

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email