Cellugy udvikler bæredygtigt bio-materiale som kan erstatte plastik i Ecopark
Skribent: Sidsel Westh-Hansen, 11-05-2021
Vi er begejstrede for, at den lovende Bio-tech startup, Cellugy, i sidste måned flyttede ind og dermed valgte Ecopark som ramme for deres fremtidige udvikling og skalering. Det er en yderligere styrkelse af fællesskabet om den grønne omstilling i Ecopark, at endnu en Cleantech-virksomhed flytter ind. Og Cellugy har knap nok fået indrettet kontoret og laboratoriet, før de første idéer til samarbejder med virksomheder i udviklingsparken er begyndt at spire.
Idéen bag Cellugy
Isabel Alvarez-Martos og Deby Fapyane, to af Cellugy’s foundere, mødte hinanden på Aarhus Universitet. De havde begge observeret, hvor meget plastik, der bruges til emballering af fødevarer i supermarkederne og fik en god idé til at udvikle et bæredygtigt materiale som alternativ til fossilbaseret og svært nedbrydelig plastik. Idéen blev præsenteret på universitets konkurrence Deans’ Challenge og vandt. Isabel og Deby gik derefter i gang med at udvikle EcoFlexy, en bionedbrydelig bioplastik, som kan tilpasses forskellige anvendelsesmuligheder – og som derfor har et stort kommercielt potentiale.
Bæredygtighed og samarbejder
Bæredygtighed hele vejen rundt i værdikæden er vigtigt for Isabel. Ud over at udvikle et produkt, som er et naturligt alternativ til plastik, tænkes der i Cellugy også bæredygtigt i fht. råvarernes oprindelse, som baserer sig på overskud fra fødevareproduktionen og derfor ikke tærer unødigt på fødevareressourcerne. Det er også vigtigt, at produkterne skal kunne genanvendes efter endt brug. Isabel fortæller om ideologien bag EcoFlexy: “We are inspired by nature. In nature, there is no garbage, and everything becomes a part of new life cycles, when it has reached the end of its own lifecycle. Our product aspires to do the same.”
Cellugy leder lige nu efter partnere, som kan være med til at videreudvikle produktet. Isabel: ”The product development of EcoFLEXY is an iterative process. We develop the product as an application i cooperation with manufacturers of f.ex. packaging materials or beauty products, where EcoFLEXY can replace the plastic, that would otherwise have been used.”
Et hav af priser
Der er store forventninger til Cellugy. De har allerede vundet en lang række danske og internationale priser og konkurrencer for startups, bl.a. Ocean Plastic Innovation Challenge 2019. Cellugy har desuden en EU Horizon 2020-bevilling i ryggen, som har muliggjort ansættelsen af et kompetent hold af medarbejdere og har sat turbo på forretningsudviklingen. Planen er at komme på markedet i 2023, i første omgang i Skandinavien og senere EU.
Indtil videre er der fokus på yderligere udvikling af teknologien, hvilket foregår dels i det nyindrettede produktionslokale i Ecopark og i et laboratorie på Aalborg Universitet. Endnu et laboratorie står klar i juni i Symbion i København, hvor nye nanocellulose-baserede materialer skal udvikles.
De første idéer til gensidig inspiration og evt. mulige samarbejder med andre virksomheder i Ecopark har allerede vist sig. Isabel: ”We are happy to be part of a professional and supportive environment such as Ecopark, and we look forward to seeing where it can develop from here, with these interesting companies under one roof.”